Wortel-banaanbrood, glutenvrij en lactosevrij

Een goed alternatief voor het klassieke plakje ontbijtkoek; wortel banaanbrood.

Wat heb je nodig voor een wortel-banaanbrood van 26 centimeter:

  • 4 Bananen
  • 8 Verse dadels ontpit
  • 1 el. Kokosolie
  • 1 el. Appelcider azijn
  • 100 ml. Wortelsap
  • 50 ml. Water
  • 1 el. Honing

Verwarm nu eerst de oven voor op 160 graden.

Doe dan alle bovenstaande ingredienten in de blender en laat deze alles goed mengen en klein maken. Het wordt een mooie vloeibare substantie. Weeg vervolgens onderstaande ingrediënten af en meng ze in een beslagkom goed door elkaar.

  • 100 gr. Wortelpulp of fijne wortelrasp
  • 150 gr. Boekweitmeel
  • 50 gr. Rijstmeel
  • 100 gr. Maismeel
  • 1 tl. Baking soda
  • 1 tl. Zout
  • 2 tl. Kaneel
  • Een mespunt witte peper
  • 0,5 tl. Kardemon
  • 0,5 tl. Gember
  • Een mespunt kruidnagel
  • Een mespunt nootmuskaat
  • 65 gr. Rozijnen
  • 50 gr. Gedroogde papaya
  • 50 gr. Gehakte walnoten

In plaats van de witte peper, kardemon, gember, kruidnagel en nootmuskaat, kan je ook 2 theelepels speculaaskruiden gebruiken.

Meng eerst alle bovenstaande ingredienten in een beslagkom of grote kom goed door elkaar heen. Doe nu de natte ingredienten uit de blender bij de droge ingredienten in de beslagkom en meng alles goed door elkaar. Je mag geen droge ingredienten meer zien.

Stort vervolgens nu de inhoud van je beslagkom in een bakblik. Ik heb het bakblik eerst bekleed met bakpapier, je kunt natuurlijk ook het bakblik eerst even invetten met wat kokosolie of cookingspray.

Het bakken van het wortel-banaanbrood.

Schuif vervolgens het bakblik in het midden van de oven. Laat hem eerst 5 minuten bakken op 160 graden. Na 5 minuten mag de oven terug worden gezet naar 150 graden. Laat nu het brood op deze temperatuur 30 minuten bakken. Na deze 30 minuten mag de oven terug naar 120 graden. Het wortel-banaanbroodmag nu nog 60 minuten bakken. Als de 60 minuten om zijn, haal dan het wortel-banaanbrood uit de oven en haal hem meteen uit de vorm. Laat hem op een rooster eerst helemaal afkoelen voordat je hem gaat aansnijden.

Je kunt het wortel-banaanbrood goed per plakje invriezen of bewaren in een afgesloten bewaarbli in de koelkast.

Enjoy!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Geef een reactie