Trifle van bananenbrood, speculaascustard en peer

Deze trifle van bananenbrood, speculaascustard en peer is een gezonder alternatief als de traditionele trifle. Ook is deze glutenvrij en lactosevrij.

Wat heb je nodig om 6 wekpotjes te vullen met trifle van bananenbrood, speculaascustard en peer:

 • 1 Bananenbrood, klik hier voor het recept. Ik heb alleen het recept iets aangepast en er zelf geen vulling in gedaan en de cacao vervangen speculaaskruiden.
 • 400 ml. Lactosevrije melk
 • 120 ml. Lactosevrije slagroom (bijvoorbeeld van MinusL, deze heeft geen bijsmaak)
 • 1 Vanillepeul gespleten zodat de vanillezaadjes eruit gehaald kunnen worden
 • 6 Eidooiers
 • 1 el. Maïzena
 • 60 gr. Palmsuiker
 • 1 Flinke eetlepel speculaaskruiden
 • 6 peren geschild en in blokjes gesneden
 • 1 el. Citroensap
 • 1 Flinke eetlepel honing
 • 250 ml. Slagroom van Alpro (deze hoeft namelijk niet extra gezoet te worden)
 • Pure chocolade om te raspen

Begin met het maken van het bananenbrood. 

Het maken van het bananenbrood kan je het beste een dag van te voren doen omdat hij helemaal afgekoeld moet zijn.

De custard.

Doe eerst de lactosevrije melk en de slagroom in een steelpannetje en haal de zaadjes uit de vanillepeul. Voeg nu de zaadjes van de vanillepeul toe aan de melk en slagroom. Verwarm de melk zachtjes en roer af en toe zodat er geen vel ontstaat.

Klop met een garde of handmixer vervolgens de eidooiers, de palmsuiker, de speculaaskruiden en de maïzena door elkaar in een beslagkom.

Als de room in het pannetje aan de zijkanten begint te bubbelen, mag de pan van het vuur gehaald worden. Giet hierna langzaam de room al kloppend bij de eidooiers. Als alles god gemengd is mag het weer terug in het steelpannetje worden gegoten.

Blijf nu de custard roeren op middelhoog vuur totdat de custard gaat binden. Het moet de dikte van vla krijgen. Zodra dat gebeurt mag het vuur uit en mag de custard in een koude kom worden gegoten.

Laat vervolgens de custard afkoelen.

De peren.

Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snij ze vervolgens in stukjes. Pak een koekenpan en verwarm deze op een hoog vuur. Doe een heel klein beetje olijfolie in de pan en voeg vervolgens de in stukjes gesneden peer toe. Blijf de peren goed omschudden in de pan.

Sprenkel er intussen de citroensap overheen en ook de honing mag nu worden toegevoegd. Laat alles samen even in de koekenpan goed warm worden en een klein beetje karamelliseren. Let op: de peren mogen niet tot moes gebakken worden. Ze moeten alleen een klein beetje zacht en een klein beetje bruin worden.

Doe ze hierna in een schaaltje.

Het bouwen van de trifle.

Ik heb zelf 6 wekpotjes gebruikt om de trifle in te presenteren maar een mooi glazen schaaltje of jampotje kan ook heel goed. Begin met het in dunne plakjes snijden van het bananenbrood. Bedek de bodem en een klein randje van het schaaltje of de pot hiermee.

Vervolgens mogen de peren op het bananenbrood geschept worden. Verdeel alles gelijkmatig over de potjes of schaaltjes.

Hierna mag de speculaascustard verdeeld worden over de schaaltjes of potjes. Zorg ervoor dat alle in stukjes gesneden peer en het bananenbrood bedekt zijn met de custard.

(Als je de trifle nog niet meteen gaat serveren, dan is dit het moment waarop je de potjes of schaaltjes afdekt en in de koelkast zet totdat je ze wilt gaan serveren)

De topping.

Klop nu de slagroom mooi lobbig. Het hoeft niet helemaal stijf geklopt te worden. Verdeel ook de slagroom netjes over de potjes of schaaltjes. Zorg ervoor dat de custard helemaal bedekt is met slagroom.

Als allerlaatste mag de pure chocolade op de slagroom worden geraspt.

Geniet van deze lekkere trifle van bananenbrood, speculaascustard en peer.

Fijne feestdagen!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je zelf bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.