Pompoen breekbrood, lekker en lactosevrij

Dit pompoenbrood is lekker voor bij de borrel op een borrelplank. Mooi gedecoreerd met pitten en zaden. Het breekbrood is lactosevrij.

Wat heb je nodig voor een pompoen breekbrood:

  • 750 gr. Volkoren bloem
  • 350 gr. Gekookte pompoen (gekookte pompoen even stampen voordat je het verwerkt in het deeg)
  • 7 gr. Droge gist
  • 100 ml. Lauw water
  • 15 gr. Bakkerszout
  • 30 gr. Olijfolie

Verwarm eerst de oven voor op 210 graden.

Hoe ga je te werk:

Schil intussen eerst de pompoen en haal de zaden eruit. Snijd hem nu in stukken en kook hem in ruim water gaar. Als de pompoen gaar is, giet eerst het kookvocht af en pureer hem dan. Dit kan met een staafmixer maar met een stamppot stamper gaat het net zo goed.

Doe vervolgens de gepureerde pompoen in een beslagkom en laat hem iets afkoelen (anders verbrand je je handen) Als de pompoen wat is afgekoeld roer er dan de droge gist doorheen. Voeg nu het meel, zout en de olijfolie toe. Je kunt nu het beste de inhoud van de beslagkom op je aanrecht storten zodat je goed kan kneden. Voeg tijdens het kneden beetje bij beetje het water toe. Kneed alles goed door. Het is een heel stevig en stug deeg. Als je ongeveer 10 minuten de deegbal gekneed hebt, kan je hem terug leggen in de beslagkom. Dek daarna de kom af met plasticfolie of een theedoek. Laat hem nu op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur een uur rijzen.

Als het uur om is dan is de deegbal bijna verdubbeld in grote. Haal het deeg uit de beslagkom en maak kleine balletjes met een gewicht van tussen de 60 en 70 gram. Vet een ronde (vlaai)vorm goed in en leg de deegballetjes in de vorm met een klein beetje ruimte tussen de balletjes in. Ze mogen elkaar net niet raken.

Je kunt de bolletjes een beetje vochtig maken en bestrooien met verschillende zaden en pitten. Dit ziet er natuurlijk mooi uit en is ook lekker. Ik heb er maanzaad, sesamzaad en pompoenpitten op gestrooid. Dek ze weer af met plasticfolie of een theedoek. Laat ze weer een uurtje op kamertemperatuur en op een tochtvrije plaats rijzen.

Nadat het pompoenbrood weer een uurtje heeft liggen rijzen, kan het plasticfolie eraf gehaald worden. Schuif nu het pompoenbrood in de oven. Laat hem in 20 minuten gaar worden op 210 graden. Het brood is gaar wanneer je op de onderkant van het brood tikt en het brood hol klinkt.

Geniet ervan!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.