Olijf-pestobrood met rozemarijn en pijnboompitten

Dit olijf-pestobrood met rozemarijn en pijnboompitten is heel lekker bij een borrelschaal of als bijgerecht.

Wat heb je nodig voor 1 groot olijf-pestobrood met rozemarijn en pijnboompitten:

  • 300 gr. Volkorenmeel
  • 350 gr. Speltbloem
  • 420 ml. Lauw warm water
  • 6 gr. Gedroogde gist
  • 9 gr. Bakkerszout (gejodeerd zout)
  • 1 el. Honing
  • 40 gr. Olijfolie
  • 100 gr. Groene olijven, ontpit
  • 2 tl. Gedroogde oregano
  • 2 tl. Wilde tijm
  • Half bosje verse rozemarijn
  • 1 Potje groene pesto
  • Ongeveer 35 gram pijnboompitten

Verwarm nu eerst de oven voor op 200 graden.

Pak intussen een grote schaal of beslagkom en weeg het volkorenmeel, speltmeel, gedroogde gist, gedroogde oregano en de wilde tijm af. Doe dit allemaal in de kom. Roer vervolgens de droge ingrediënten goed door elkaar heen.

Snij de groene olijven in ringetjes.

Maak vervolgens een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en voeg het lauw warme water, de olijfolie en de honing toe.

Kneed nu de ingrediënten met de hand tot een mooie stevige deegbal. Is het deeg erg plakkerig voeg dan wat volkorenmeel toe. Kneed het deeg minimaal 10 minuten stevig door. Als je in de beslagkom een mooie bal gevormd heb, is het gemakkelijker om verder te kneden op een met meel bestoven aanrechtblad. Hierdoor kan je meer kracht zetten.

Als je de deegbal zo’n 10 minuten gekneed hebt, mogen de in ringetjes gesneden groene olijven erdoor heen gekneed worden.

Rijzen.

Laat nu het deeg ongeveer 1 uur in de beslagkom op een warme plek onder een vochtige theedoek of stuk huishoudfolie rusten. Het olijf-pestobrood gaat als het goed is nu in volume toenemen.

Haal vervolgens na een uur het deeg uit de kom en kneed het even kort stevig door. Rol hierna het deeg op een met meel bestoven aanrechtblad plat. Verdeel nu met een lepel of mes de groene pesto over het plat gerolde deeg heen. Hierna mogen de pijnboompitten over de pesto verdeeld worden.

Bakken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Het deeg mag vervolgens worden opgerold als een lange sliert. Vorm hierna het deeg op de bakplaat. Ik heb het brood in een S-bocht gelegd. Steek nu wat takjes verse rozemarijn in het deeg en dek het deeg hierna weer af met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg vervolgens ongeveer 20 minuten rusten.

Na zo’n 20 minuten mag het olijf-pestobrood met rozemarijn en pijnboompitten in het midden van de oven geschoven worden. Bak het brood in 30 minuten gaar.

Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het gaat serveren.

Enjoy!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

Geef een reactie