Mini vruchten-rozijnen stokbroodjes

Deze lactosevrije mini vruchten-rozijnen stokbroodjes zijn ideaal om mee te nemen.

Wat heb je nodig voor 4 mini vruchten-rozijnen stokbroodjes:

  • 500 gr. Volkoren Tarwebloem
  • 250 ml. Lactosevrije halfvolle melk
  • 1 Ei
  • 50 gr. Kokosolie (Ik gebruik Extra Virgin voor de lichte kokossmaak)
  • 1 Zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1/2 tl. Gemberpoeder
  • 1 tl. Bakkerszout
  • 1/2 tl. Kardemompoeder
  • 1/2 tl. Kruidnagelpoeder
  • 250 gr. Vulling. Bijvoorbeeld: rozijnen, cranberry’s, kokosrasp, gedroogd fruit, blokjes verse appel

De vulling:

Maak eerst een combi van 250 gram lekkers uit je keukenkastje. In dit recept heb ik wat krenten, gedroogde cranberry’s, gedroogde abrikozen, gedroogde ananas, gedroogde papaja, sukade, en geraspte kokos gebruikt. Je kan ook lekkere noten, gekonfijte sinaasappelschil, blokjes appel, en ga zo maar door gebruiken.

Ik doe alle ingrediënten in de broodbakmachine en laat hem draaien op de ‘alleen kneden en rijzen’ stand. De vulling laat ik ondertussen weken in warm water (als je verse appel gebruikt, hoeft de appel niet geweekt te worden). Heb je geen broodbakmachine, meng dan alle ingrediënten behalve de vulling goed door elkaar met de hand en kneed het deeg ruim 10 minuten goed. Leg vervolgens de deegbal in een beslagkom en dek hem af met een stuk plastic folie. Zet de beslagkom met het deeg zo’n 45 minuten weg om te rijzen, op een warme en tochtvrije plaats.

Na 90 minuten haal ik het deeg uit de machine en voeg de vulling (goed uitknijpen!) toe. Ik kneed het geheel met de hand nog een minuutje of 5. Heb je de broodbakmachine niet gebruikt, kneed dan na 45 minuten de deegbal goed door en voeg de vulling toe. Is het deeg te nat, rol het een paar keer door een laagje bloem. Kneed het ruim 5 minuten goed. Met de weegschaal verdeel ik het deeg in 4 gelijke stukken. Ik maak hier stokbroodjes van en snij er een paar inkepingen in.

Nu nog even een half uurtje onder een vochtige theedoek voor de 2e rijs. Ik zet nu de oven alvast op 200 graden om voor te verwarmen.

Het bakken:

Bak de stokbroodjes na het laatste half uur rijzen in 30 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Als het brood klaar is, eerst goed laten afkoelen en daarna eventueel snijden en beleggen.

Geniet ervan!

Geef een reactie