Lactosevrije speculaasjes met roggebloem

Speculaasjes horen bij Sinterklaas, maar ze zijn het hele jaar natuurlijk heerlijk! Dit recept voor lactosevrije speculaasjes met roggebloem bevat tevens veel minder suiker.

Wat heb je nodig voor 10 lactosevrije speculaasjes met roggebloem:

  • 250 gr. Roggebloem
  • 50 gr. Boekweit
  • 40 gr. Honing
  • 100 gr. Kokosolie
  • 1 tl. Baking soda
  • 0,5 tl. Zout
  • 1 el. Speculaaskruiden
  • 2 tl. Kaneel
  • 1 tl. Gemalen anijszaad
  • 1 Ei
  • 3 el. Water
  • 1 el. Dadelstroop
  • Amandelschaafsel

Verwarm nu eerst de oven voor op 160 graden. 

Pak intussen een beslagkom en doe hier alle droge ingrediënten zoals het roggebloem, boekweitmeel, baking soda, het zout, de speculaaskruiden, het kaneel en de gemalen anijszaad in. Roer dit vervolgens even goed door elkaar.

Weeg nu de ‘natte’ ingrediënten af en doe die bij de droge ingrediënten in de beslagkom. Meng alles goed door elkaar en kneed het allemaal samen tot een mooie deegbal.

Ik heb een houten speculaasplankje gebruikt om de koekjes mee te vormen. Uiteraard kan dit ook met vormpjes in de vorm van een molentje. Ook zijn allerlei figuurvormpjes prima.

Bakken.

Haal een bakplaat uit de oven en leg hier vervolgens een vel bakpapier op. Vorm de koekjes met de vormpjes of maak ze met een speculaasplankje. Leg de speculaasjes één voor één op het bakpapier.

Maak de speculaasjes nadat ze allemaal zijn uitgestoken of gevormd een klein beetje nat met water. Strooi er vervolgens amandelschaafsel overheen.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes ongeveer 15 á 20 minuten.

Enjoy!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

 

Geef een reactie