Lactosevrije kerststol met amandelspijs

Bij het kerstontbijt hoort natuurlijk een lekkere lactosevrije kerststol met amandelspijs.

Wat heb je nodig voor het maken van een lactosevrije kerststol met amandelspijs:

Voor het deeg:

  • 500 gr. Volkorenbloem
  • 30 gr. Gist
  • 2 Eieren
  • 10 gr. Honing
  • 100 gr. Kokosolie
  • 100 ml. Sojamelk
  • 100 ml. Lauw water
  • 8 gr. Zout

Voor de vulling:

  • 200 gr. Rozijnen (geweekt in warm water of rum)
  • 50 gr. Sukade
  • 50 gr. Sinaasappelschil geraspt

Als optie: 100 gram gehakte gemengde noten. en/of 400 amandelspijs.

Als je amandelspijs gaat verwerken, kluts dan 1 ei en meng dit met je handen door de amandelspijs heen. Je kunt er eventueel ook een beetje citroensap doorheen mengen. Let op! Hierdoor wordt het spijs wel wat plakkeriger en natter.

Hoe ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een beslagkom en meng dit goed door elkaar. Als het goed gekneed is stort dan de beslagkom leeg op een met meel bestoven aanrechtblad en kneed het dan ruim 10 minuten goed. Laat de deegbal in een beslagkom ruim 45 minuten rijzen. Dek de beslagkom met de deegbal erin af met plasticfolie en zet hem op een tochtvrije warme plaats weg.

Als het brood voor de eerste keer gerezen is, doe dan de vulling erbij en kneed hem nogmaals een minuut of 10 goed. Ik maak van de deegbal een mooie platte ovale koek. Nu maak ik van mijn amandelspijs een lange rol en leg deze in de lengte van het deeg neer. Sla nu de kant van het deeg die het meest dichtbij je buik ligt over de rol met spijs heen. Druk het iets aan. Vorm nu de rest van het deeg totdat het een mooi ovaal gevormd brood wordt.

Leg nu een vel bakpapier op een bakplaat of vet de plaat goed in. Leg vervolgens het brood in het midden van de bakplaat en dek hem af met plastic folie.

Laat hem nu nog een dik half uur rijzen. Het brood moet bijna twee keer zo groot worden op de bakplaat. Als het half uur om is, smeer dan een geklutst ei over het brood.

Schuif de bakplaat met het brood in het midden van de oven voor ongeveer 35 minuten. Het brood is gaar als de onderkant van het brood hol klinkt als je erop klopt.

Geniet ervan!!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.