Knoflook-tijmbrood met camembert

Knoflook-tijmbrood met camembert is heerlijk bij de borrelplank of als voorgerecht bij het diner.

Wat heb je nodig voor 1 knoflook-tijmbrood met camembert voor ongeveer 6-8 personen:

  • 600 gr. Volkorenmeel
  • 5 gr. Gedroogde gist
  • 9 gr. Bakkerszout
  • 15 gr. Honing
  • 420 ml. Lauw warm water
  • 40 gr. Olijfolie
  • 4 Tenen knoflook
  • Half bosje verse tijm
  • 1 Zachte camembert
  • Optioneel: maanzaad, sesamzaad, grof zeezout

Verwarm nu eerst de oven voor op 200 graden.

Pak intussen een ruime beslagkom en weeg het volkorenmeel af. Voeg vervolgens de gist, bakkerszout, de honing, de olijfolie toe. Meng dit met je handen door elkaar heen. Voeg hierna beetje bij beetje het lauw warme water toe en meng de ingrediënten goed met elkaar. Blijf het mengen en kneden totdat er een mooie deegbal ontstaat.

Snij nu de vier tenen knoflook heel fijn en ook mag het halve bosje verse tijm heel fijn gesneden/gehakt worden. Voeg deze ingrediënten vervolgens toe aan de deegbal. Kneed alles nu goed door elkaar. Het is belangrijk dat je het deeg minimaal 10 minuten stevig blijft door kneden.

Als de 10 minuten om zijn, mag de deegbal terug in de beslagkom gelegd worden. Dek de beslagkom af met vershoudfolie en zet de kom op een warme tochtvrije plaats weg. Laat het deeg minimaal een uurtje rusten.

Haal na een uur het deeg uit de kom en kneed het vervolgens zo’n 5 minuten stevig door. Is het deeg erg plakkerig, voeg er dan wat meel aan toe.

De camembert.

Maak nu van het deeg allemaal bolletjes met hetzelfde gewicht. Leg in het midden van een ronde ingevette ovenschaal de zachte camembert. Verdeel de deegbolletjes nu rond de camembert heen. Het wordt hierdoor een soort bloem.

Versier eventueel een aantal bolletjes met maanzaad, sesamzaad en grof zeezout. Maak wel eerst het deeg een klein beetje nat met wat water voordat je ze gaat versieren. Dit omdat anders de decoratie er vanaf valt.

Laat nu het knoflook-tijmbrood met camembert weer even zo’n 20 minuten rusten in de vorm.

Bakken.

Schuif na zo’n 20 minuten het brood in de oven en bak het brood 30 minuten mooi bruin. Als je het brood uit de oven haalt, laat het dan een klein beetje afkoelen voordat je hem serveert. Het is wel de bedoeling dat je hem warm serveert zodat de kaas nog lekker zacht is.

Fijne feestdagen!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.