Kipballetjes met homemade chilisaus

Kipballetjes met homemade chilisaus zijn erg lekker en passen uitstekend bij een feestelijke maaltijd als bijgerecht of (amuse) hapje.

Wat heb je nodig voor 15 kipballetjes met homemade chilisaus:

  • 300 gr. Kipgehakt
  • 1 Bosje krul-peterselie
  • 1 Ei
  • 125 gr. Brood ( het liefst volkoren)
  • 100 gr. Rozijnen
  • 1 tl. Zout
  • Sap van een halve citroen

Pak nu eerst een grote schaal of kom en doe hier de kipgehakt in. Strooi er het zout in, doe het eitje erdoor en pers het sap van een halve citroen erin uit. Meng dit met je handen goed door elkaar.

Snij vervolgens de krulpeterselie fijn en maal het brood tot broodkruim in de keukenmachine. Doe beide ingrediënten bij de andere ingrediënten in de schaal of kom. Meng dit met je handen goed door elkaar heen.

Als laatste mogen de rozijnen erdoor heen gemengd worden. Bak de kipballetjes mooi bruin in de koekenpan.

Homemade chilisaus.

Wat heb je nodig voor 250 milliliter chilisaus:

  • 4 Verschillende verse pepers
  • 2 kleine uien
  • 1 Teen knoflook
  • 1 tl. Zout
  • 1 el. Olijfolie
  • 2 Tomaten
  • 75 ml. Appelcider azijn
  • 125 ml. Appelsap
  • 50 ml. Water
  • 3 el. Honing

Haal eerst van de uien en de knoflook het schilletje af en doe ze in de keukenmachine. Snij vervolgens de steeltjes van de verse pepers en stop de pepers in z’n geheel ook in de keukenmachine. Laat de machine draaien totdat alles mooi fijn is gemalen.

Zet nu vervolgens een steelpannetje op het vuur en verhit de olijfolie goed. Haal hierna het mengsel van pepers, uien en knoflook uit de keukenmachine en bak het in de olijfolie. Roer het mengsel af en toe zodat het niet aanbakt. Let op: ga niet met je gezicht boven het pannetje en/of keukenmachine hangen. De geur van de verse pepers is heel intens!

Snij intussen de tomaten in kleine blokjes. Voeg als de uien mooi glazig zijn de tomatenblokjes toe. Roer alles even goed door elkaar. Als alles goed gemengd is mogen de overige ingrediënten worden toegevoegd. Laat alles even een minuut of tien zachtjes doorkoken. Roer af en toe de chilisaus even door.

Pureren.

Giet na een minuut of 10 doorkoken de chilisaus in de blender en laat de blender vervolgens alles mooi pureren. Als de chilisaus een beetje aan de dikke kant is, voeg er dan nog wat water aan toe. Proef de chilisaus voordat je hem in de pot doet. Vind jet hem te pittig? voeg er nog wat honing aan toe.

Om de chilisaus echt mooi glad te krijgen, heb ik de saus uit de blender hierna door een fijne zeef gedrukt zodat alle pitjes en velletjes eruit gezeefd worden.

Bewaar de chilisaus in een gesteriliseerde pot in de koelkast.

Serveer de kipballetjes in een mooi schaaltje met de homemade chilisaus in een klein apart kommetje ernaast.

Fijne feestdagen!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

Geef een reactie