Hartige taart van brooddeeg met ei

Deze hartige taart van brooddeeg met ei is vegetarisch en lactosevrij. Lekker als diner maar ook prachtig op een brunch tafel.

Wat heb je nodig voor 1 hartige taart van brooddeeg met ei voor ongeveer 6 personen:

Voor het deeg:

  • 7 gr. Gedroogde gist
  • 325 gr. Tarwemeel (gezeefd)
  • 175 gr. Patentbloem
  • Een halve eetlepel zout
  • Een halve eetlepel ruwe rietsuiker
  • 325 ml. Lauw warm water
  • Springvorm van 26 cm.

Voor de vulling:

  • 8 Eieren
  • 2 Zakken à 400 gr. Italiaanse roerbakgroente met kastanje champignons en prei (Albert Heijn)
  • 3 Tenen knoflook
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 1 tl. Zout
  • 1 tl. Witte peper
  • 2 Tomaten

Verwarm nu eerst de oven voor op 200 graden.

Het deeg.

Maak vervolgens eerst het deeg. Weeg de ingrediënten voor het deeg af. Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom. Voeg vervolgens het lauw warme water rustig toe. Kneed met je handen het deeg totdat er een mooie deegbal ontstaat. Is het deeg heel plakkerig? Doe er dan nog wat bloem bij. Kneed het deeg zo’n 10 minuten stevig door. Leg de deegbal vervolgens in de beslagkom en dek hem af met een stuk huishoudfolie. Zet de beslagkom 30 minuten op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.

De Vulling.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.

Snij de drie tenen knoflook in kleine stukjes en fruit ze aan in de olijfolie. Let op dat ze niet te bruin worden. Doe ze vervolgens in een diepe schaal of mengkom.

Als het water kookt mogen de roerbakgroenten worden toegevoegd aan het kokende water en even een paar minuten worden geblancheerd. Giet ze vervolgens af in een zeef of vergiet en spoel de groenten af met koud water. Laat het even goed uitlekken, knijp eventueel het water met je handen uit de groenten.

Voeg de groenten toe aan het olie-knoflook mengsel en roer het goed door elkaar met een lepel. Voeg naar smaak zout en witte peper toe.

Als het allemaal goed gemengd is mogen stuk voor stuk de acht eieren worden toegevoegd. Roer/kluts ze goed door de groenten heen.

Hartige taart maken.

Bestuif het aanrechtblad met wat bloem. Haal hierna het deeg uit de beslagkom. Het is als het goed is mooi gerezen. Kneed het nog even kort door. Rol het deeg uit met een deegroller totdat de lap met deeg groot genoeg is om de springvorm geheel te bekleden.

drapeer de deeglap in de springvorm. De bodem en zijkanten moeten helemaal bedekt zijn. Het deeg wat eventueel over de randen hangt, mag je eraf snijden. Prik gaatjes met een vork in het deeg. Dit zorgt ervoor dat er geen grote luchtbellen in het deeg ontstaan als hij in de oven staat.

Stort hierna het groenten/ei mengsel op het deeg.

Snij de twee tomaten in mooie dunne plakjes. Leg ze in een cirkel op het groenten/ei mengsel. Vouw als laatste het deeg naar binnen toe zodat het deeg iets op het groenten/ei mengsel en de tomaat plakjes ligt.

Strijk met een kwastje wat water of geklutst ei op de deegranden en bestrooi het eventueel met wat sesamzaadjes.

Bakken.

Schuif de hartige taart van brooddeeg met ei voor ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven. Na 60 minuten mag de temperatuur naar 170 graden en mag de hartige taart er nog zo’n 20 minuten.

Tip: Laat de hartige taart iets afkoelen voordat je hem gaat snijden en eten. Koud is hij ook lekker!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht. Vind ik leuk!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.