Gevuld speculaas, lactosevrij

Gevuld speculaas, lactosevrij. Het hoort helemaal bij de feestelijke Sinterklaas! Ik heb een lactosevrije en gezondere variant gemaakt.

Wat heb je nodig voor het maken van gevuld speculaas:

  • 250 gr. Roggebloem
  • 50 gr. Boekweit
  • 40 gr. Honing
  • 100 gr. Kokosolie
  • 1 tl. Baking soda
  • 0,5 tl. Zout
  • 2 el. Speculaaskruiden
  • 1,5 tl. Gemalen anijszaad
  • 1 Ei
  • 4 el. Water
  • 4 el. Dadelstroop

Verwarm nu eerst de oven voor op 160 graden.

Pak intussen een ruime beslagkom en doe hier vervolgens de droge ingrediënten zoals roggebloem, boekweitmeel, baking soda, zout, speculaaskruiden en het gemalen anijszaad in. Meng de droge ingrediënten even met een pollepel door elkaar.

Voeg vervolgens de kokosolie, honing, het ei, het water, en de dadelstroop eraan toe. Meng nu alle ingrediënten vervolgens met je handen totdat het een mooie stevige bal wordt. Je kunt als je dat fijner vindt ook de ingrediënten op het aanrecht mengen en kneden tot een deegbal.

Vet vervolgens een vierkant of rechthoekig bakblik in met kokosolie of cookingspray. Ik heb een bakvorm gebruikt van 15 bij 15 centimeter.

Deel de deegbal hierna in twee gelijke helften. Leg vervolgens één deegbal op de bodem van de bakvorm en duw hem met je handen mooi vlak over de bodem van de vorm. Je kan natuurlijk ook van de deegbal een mooie plak rollen met een deegroller van ongeveer één centimeter dik en deze op de bodem leggen. (Let wel op dat het deeg wat brozer is als deeg met een basis van roomboter. Hierdoor is het wat lastiger om de plak in z’n geheel in de vorm te krijgen.)

Amandelvulling.

Wat heb je nodig voor het maken van de amandelvulling:

  • 250 gr. Blanke amandelen
  • 6 Flinke eetlepels ahornsiroop
  • 1 Ei
  • Sap van een halve citroen
  • 1 el. Citroen rasp

Doe de amandelen in de keukenmachine en laat de machine draaien totdat de noten fijn gemalen zijn. Voeg er vervolgens de zes flinke eetlepels ahornsiroop, het sap van de halve citroen en de citroenrasp eraan toe. Laat de machine weer draaien. Als laatste mag ook het ei worden toegevoegd. Laat wederom de machine draaien. Het wordt hierdoor nu een mooie plakkerige bal.

Haal hierna de ‘amandelbal’ uit de keukenmachine en leg hem op de deegbodem in de bakvorm. Duw voorzichtig met je handen de bal plat en verdeel de amandelvulling gelijkmatig over de deegbodem heen.

Pak als laatste de andere helft van het speculaasdeeg. Rol nu wel de deegbal op een met meel bestoven aanrechtblad plat tot ongeveer één centimeter dik. Leg de deegplak op de amandelvulling in de bakvorm en duw hem zachtjes aan.

Bakken.

Maak als laatste de bovenkant van het gevuld speculaas vochtig met een klein beetje water en strooi er amandelschaafsel overheen. Duw het amandelschaafsel een klein beetje aan.

Schuif nu het gevuld speculaas in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem 30 minuten mooi bruin.

Enjoy!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

Wil je ook een keer lactosevrije kruidnoten maken? Klik dan hier.

Geef een reactie