Feeststol met amandelspijs

Deze feeststol met amandelspijs is heerlijk voor een (paas) (kerst) brunch. Natuurlijk ook heerlijk in het weekend. Ook is de feeststol lactosevrij.

Wat heb je nodig voor het maken van een feeststol met amandelspijs:

Deeg.

 • 200 gr. Volkorenmeel (gezeefd)
 • 100 gr. Speltbloem
 • 10 gr. Droge gist
 • 7 gr. Bakkerszout
 • 20 gr. Zonnebloemolie
 • 20 gr. Honing
 • 200 ml. Lactosevrije melk

Vulling.

 • 100 gr. Gedroogde abrikozen
 • 200 gr. Rozijnen
 • 1 Pakje amandelspijs (250-300 gram)
 • 1 Ei

Topping: amandelschaafsel.

Verwarm nu eerst de oven voor op 200 graden.

Pak vervolgens een kom en vul hem met warm water. Leg hier de abrikozen en de rozijnen in. Laat ze net zo lang weken totdat je ze door het deeg heen gaat kneden.

Deeg.

Doe intussen alle droge ingrediënten in een beslagkom. Roer hierna met een lepel alle droge ingrediënten even door elkaar. Voeg nu een voor een de lactosevrije melk, de honing en de zonnebloemolie toe. Kneed met je handen het deeg totdat het een mooie stevige bal wordt. Haal de deegbal uit de beslagkom en kneed het deeg zo’n 10 minuten stevig door. Doe de deegbal vervolgens terug in de beslagkom en dek hem af met een stuk huishoudfolie. Zet de beslagkom 30 minuten weg op een warme tochtvrije plek. Zo kan het deeg ‘rusten’ en rijzen.

Haal na 30 minuten de deegbal uit de beslagkom en kneed hem kort door. Maak de bal een beetje plat met je handen. Giet de inmiddels gewelde abrikozen en rozijnen af in een vergiet of zeef en voeg ze vervolgens toe aan het deeg. Kneed alles goed door elkaar. Is het deeg erg nat? strooi er dan nog wat volkorenmeel overheen. Kneed de deegbal met rozijnen en abrikozen nog zo’n 5 minuten door en leg dan de deegbal weer in de beslagkom. Zet hem wederom 30 tot 40 minuten afgedekt met huishoudfolie weg op een tochtvrije warme plek.

Vulling.

Haal intussen de amandelspijs uit de verpakking. Kluts vervolgens een ei in een bakje. Voeg ongeveer de helft van het ei toe aan de amandelspijs. Meng het goed door elkaar. Het is een plakkerig werkje 😉 Ik doe dit altijd op een grote snijplank. Maak vervolgens een lange ‘worst’ van de amandelspijs.

Haal vervolgens voor de laatste keer de deegbal uit de beslagkom en leg hem op het aanrecht. Bestuif het aanrecht en de deegbal met een klein beetje meel zodat het niet aan het aanrecht blijft plakken. Rol met een deegroller de deegbal een beetje uit. Leg in het midden van de deegplak de amandelspijs. Vouw het deeg om de spijs heen. Zorg dat het deeg al het spijs bedekt anders loopt de spijs tijdens het bakken van de feeststol eruit.

Bakken.

Pak hierna een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Leg nu de feeststol in het midden van de bakplaat. Bestrijk met een kwastje het overige geklutste ei en strooi er eventueel wat amandelschaafsel overheen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de feeststol in 30 minuten mooi goudbruin.

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.