Crackers van roggemeel, pitten en zaden

Crackers van roggemeel, pitten en zaden zijn met hartig beleg erg lekker voor bij de lunch. Besmeer ze met 20+ smeerkaas en leg er wat plakjes komkommer en/of tomaat op. Heerlijk! Ook lekker om te eten tijdens de borrel met een plakje brie of om te dippen in hummus.

Wat heb je nodig voor ongeveer 16 crackers van roggemeel, pitten en zaden:

  • 100 gr. Roggemeel
  • 40 gr. Zonnebloempitten
  • 40 gr. Pompoenpitten
  • 50 gr. Gebroken lijnzaad
  • 20 gr. Chiazaad
  • 1 Ei
  • 100 ml. Water
  • 1 tl. Zout
  • 0,5 tl. Bakpoeder
  • Optioneel: gedroogde oregano en/of basilicum

Verwarm nu eerst de oven voor op 180 graden.

Pak intussen een beslagkom en weeg het roggemeel af. Voeg hier een theelepel zout aan toe en een halve theelepel bakpoeder. Roer dit even goed door elkaar.

Voeg vervolgens nu de pompoenpitten, de zonnebloempitten het gebroken lijnzaad en het chiazaad toe aan het roggemeel. Roer dit allemaal door elkaar heen.

Als je de gedroogde kruiden wilt toevoegen aan het recept dan is dit het moment om ze toe te voegen aan het deegmengsel.

Vervolgens mag het eitje er door heen gemengd worden. Het word dan een klonterig deeg. Voeg hierna gedoseerd het water toe. Kneed het deeg goed en net zolang totdat het een mooie deegbal is. Het is handig om het water gedoseerd toe te voegen omdat je dan precies kunt zien wanneer het voldoende is. De deegbal mag niet te nat zijn want dan word hij te plakkerig.

Bakken.

Pak nu eerst een bakplaat en leg er een vel bakpapier op.

Rol de deegbal uit totdat je een dikke platte koek hebt van ongeveer 0,5 centimeter dik. Snijd met een scherp mes er langwerpige of vierkante crackers uit. Leg de crackers op de bakplaat en schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Bak de crackers van roggemeel, pitten en zaden in zo’n 15 á 20 minuten gaar en krokant.

Eet smakelijk!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

Geef een reactie