Citroentaart met skyr en krokante bodem van havermout

Deze citroentaart met skyr en krokante bodem van havermout is een lekkere taart als traktatie of lekker als ontbijt of lunch. Wie wil er nou geen taart als ontbijt en lunch?!

Wat heb je nodig voor het maken van deze citroentaart met skyr en krokante bodem van havermout:

Voor de bodem

  • 125 gr. Havervlokken
  • 50 gr. Havermeel
  • 50 gr. Havermout
  • 50 gr. Zonnebloempitten
  • 1 el. Speculaaskruiden
  • 1 tl. Baking soda
  • Snuf zout
  • 0,5 tl. Kaneel
  • 50 gr. Gedroogde pruimen
  • 50 gr. Gedroogde abrikozen
  • 50 gr. Kokosolie
  • 75 gr. Honing
  • Sap van 1 citroen

Topping

  • 900 ml. Skyr (2 bekers)
  • 6 gelatine blaadjes
  • 2 Hele citroenen (uitgeperst)
  • 50 gr. Honing
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 3 tl. Vanille aroma

Verwarm nu eerst de oven voor op 180 graden.

Pak vervolgens een kommetje met warm water en week hierin de gedroogde pruimen en abrikozen zo’n 15 minuten.

Weeg hierna alle droge ingrediënten af en doe ze vervolgens in een beslagkom. Roer alles met een lepel even door elkaar heen.

Pak nu een keukenmachine of blender. Doe hier de kokosolie, de honing en het sap van een hele citroen in. Giet de gedroogde pruimen en abrikozen af in een zeef of vergiet en doe ze vervolgens ook in de keukenmachine of blender. Zet de machine aan en meng/hak alles net zo lang totdat alle ingrediënten gemengd zijn.

Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel in de beslagkom en roer alles met een lepel goed door elkaar heen. Roer/meng net zo lang totdat er geen droge ingrediënten meer te zien zijn.

Vet hierna een springvorm (26 cm) in met een beetje kokosolie. Doe nu het mengsel in de springvorm en verspreid het over de bodem van de springvorm. Druk het goed stevig aan. Het word als het ware een grote mueslikoek.

Bakken.

Zet hierna de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de bodem in 15 minuten krokant. Let op: de bodem is nog een beetje zacht na 15 minuten bakken. Laat de bodem helemaal afkoelen, door het afkoelen wordt de bodem ook wat krokanter.

Topping.

Week nu de gelatine blaadjes 5 minuten in koud water. Knijp ze vervolgens uit. Doe ze in een pannetje en voeg er het sap van de twee citroenen aan toe. Voeg ook de honing toe. Verwarm de gelatine net zo lang totdat het is opgelost. Laat het hierna afkoelen tot kamertemperatuur. Let op het mag niet gaan binden.

Doe intussen de 2 bekers met skyr in een beslagkom. Voeg er nu het vanille aroma aan toe en schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje en roer dit ook door de skyr heen. Als de gelatine voldoende is afgekoeld dan mag het ook door de skyr geroerd worden met een lepel. Roer het skyrmengsel goed door en stort dan het mengsel vervolgens op de afgekoelde bodem. strijk de topping mooi glad met de bolle kant van de lepel of met een spatel.

Zet vervolgens de citroentaart vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast om hem te laten opstijven.

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.