De acht lekkerste dadelhapjes

De acht lekkerste dadelhapjes staan hieronder vermeld. Ze zijn gemakkelijk voor te bereiden zodat je een lekker en leuk hapje hebt voor op de borrelplank of als amuse.

De onderstaande hapjes zijn omschreven per hapje en voor 1 persoon per gerechtje.

Dadelhapjes met kaas.

Wat heb je nodig voor een gevulde dadel met roombrie:

  • Een klein stukje roombrie
  • Medjoul dadel
  • Walnoot
  • Klein beetje Balsamico azijn n/of extra vergine olijfolie

Snij de dadel open en verwijder de pit. Pak een klein plakje roombrie en leg die in het midden van de gehalveerde dadel. Duw nu de twee helften van de dadel iets naar elkaar toe zodat de dadel en de roombrie mooi aansluiten op elkaar. Leg er als laatste een mooie hele walnoot op en sprenkel er wat Balsamico en/of olijfolie overheen.


Wat heb je nodig voor een dadel gevuld met blauwschimmelkaas:

  • Medjoul dadel
  • stukje blauwschimmel kaas (blue d’auvergne)
  • Amandel

Snij de dadel doormidden en verwijder de pit. Maak vervolgens van de blue d’auvergne kleine reepjes en leg die in het midden van de dadel. Vouw de helften van de dadel weer naar elkaar toe zodat het weer een mooi geheel wordt.

Leg er als laatste een amandel bovenop.


Dadelhapjes gevuld met vlees.

Wat heb je nodig voor een dadel omhuld met katenspek:

  • Medjoul dadel
  • 1 Plakje katenspek of een half plakje katenspek als ze erg groot zijn.
  • Klein beetje verse tijm
  • cocktailprikker

Verwarm nu eerst de oven voor op 200 graden.

Begin met het verwijderen van de pit die in de dadel zit. Rol vervolgens het plakje katenspek om de dadel heen. Zorg dat je de dadel in een ovenschaaltje legt met de sluiting van het spek op de bodem van de schaal. Dit voorkomt namelijk dat het spek weer terug rolt tijdens het bakken in de oven.

Schuif de dadels in de ovenschaal in het midden van de oven en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.

Als de dadels met katenspek een licht bruine kleur hebben, mag het dadelhapje uit de oven worden gehaald. Strooi er als garnering een paar blaadjes verse tijm overheen. Prik er als laatste een cocktailprikker doorheen zodat de katenspek mooi blijft zitten.


Dadelhapjes met kaas en vlees.

Zachte geitenkaas-dadel-parmaham hapje. Wat heb je nodig:

  • Medjoul dadel
  • Klein stukje zachte geitenkaas
  • Plakje Parmaham
  • Cocktailprikker

Snij eerst de dadel doormidden en verwijder de pit. Pak vervolgens een stukje zachte geitenkaas en snij hier dunne reepjes van. Leg in iedere helft van de dadel een reepje geitenkaas.

Rol of vouw een plakje parmaham op en leg dit bovenop de geitenkaas en zet het geheel vast met een cocktailprikker.


Dadelhapjes met vlees.

Het volgende dadelhapje is een dadel gevuld met carpaccio. Hier heb je voor nodig:

  • Medjoul dadel
  • Een plakje carpaccio
  • Geschaafde Grana Padano
  • Geroosterde pijnboompitjes
  • Balsamico azijn

Halveer de dadel en verwijder de pit. Pak vervolgens een plakje carpaccio en maak er een mooi gedrapeerd propje van. Leg dit in het midden van de halve dadel. Strooi er vervolgens wat geschaafde Grana Padano overheen.

Rooster in een koekenpan zonder olie of boter de pijnboompitten. Strooi die over de dadelhapjes heen.

Als garnering kan je er een paar druppels Balsamico azijn overheen druppelen.


Het laatste hartige dadelhapje is een dadel gevuld met chorizo. Wat heb je nodig:

  • Medjoul dadel
  • Plakje voorgesneden chorizoworst
  • Wat geschaafde Grana Padano

Halveer de medjoul dadel en verwijder de pit. Maak van het plakje chorizoworst een mooi propje en leg het netjes in het midden van de gehalveerde dadel.

Strooi er wat geschaafde Grana Padano overheen als garnering.


Zoete dadelhapjes.

Dit dadelhapje valt absoluut in de smaak bij kinderen. Wat heb je nodig:

  • Medjoul dadel
  • Pindakaas
  • Pure chocolade pasta
  • gehakte ongezouten en ongebrande pinda’s
  • Cacaonibs

Snij de dadel nu eerst doormidden en verwijder vervolgens de pit. Vul de ene helft van de dadel met een klein beetje pindakaas. Strooi er als laatste wat gehakte pinda’s overheen. Dit ziet er extra feestelijk uit.

Vul nu de andere dadel helft met een klein beetje chocolade pasta. Strooi er vervolgens wat cacaonibs overheen. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar zorgt ook ervoor dat het een krokante bite krijgt.


Alle bovenstaande hapjes kan je van te voren bereiden en in de koelkast bewaren totdat je ze gaat serveren. Bewaar de hapjes in de koelkast. Dek ze wel af met een stukje vershoudfolie.

Fijne feestdagen!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Ps; heb je bovenstaand recept gemaakt? Deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag mij in het bericht.

Geef een reactie