Aardbeienkwarktaart met noten, dadel bodem

Een feestje? Maak voor je visite eens deze lekkere aardbeienkwarktaart met noten, dadel bodem. Een heerlijke glutenvrije taart!

Wat heb je nodig voor het maken van een aardbeienkwarktaart met noten, dadel bodem:

Voor de topping:

  • 775 gr. Magere kwark
  • 250 gr. Verse aardbeien
  • 200 gr. Verse bramen
  • 9 Gelatine blaadjes
  • 2 el. Citroensap
  • 75 gr. Honing

Voor de bodem:

  • 150 gr. Gemengde ongezouten en ongebrande noten
  • 150 gr. Gedroogde dadels
  • 50 gr. Kokosrasp
  • 1 tl. Kokosolie
  • Snufje zout

Vet nu eerst een springvorm van dertig centimeter in met wat kokosolie.

Pak vervolgens een schaal en vul deze met warm water. Doe hier vervolgens de noten en de dadels in en laat ze minimaal één uur weken.

Als de noten en dadels een uur in het warme water hebben gelegen, mogen ze nadat je ze goed hebt laten uitlekken in de keukenmachine. Voeg hieraan de kokosrasp en de kokosolie toe. Is de kokosolie hard? Verwarm de kokosolie eerst zodat het vloeibaar wordt voordat je het toevoegt.

Laat nu de keukenmachine draaien zodat alles mooi fijn wordt gehakt en wordt gemengd met elkaar. Heeft alles een gelijkmatige structuur? Dan mag het mengsel op de bodem van de springvorm worden gestort. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het goed stevig aan.

Schuif de springvorm voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

Was intussen de verse aardbeien en bramen onder de koude kraan af en doe ze in de blender of keukenmachine. Laat de machine net zolang draaien totdat het fruit helemaal gepureerd is.

Pak nu een steelpannetje en een fijne zeef. Houd de zeef boven het steelpannetje en giet het mengsel uit de machine in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel het fruitmengsel door de zeef heen. Wat je overhoud in de zeef zijn de pitjes van de aardbeien en de bramen. In het pannetje zit nu het sap.

Voeg aan het aardbeien/bramensap het citroensap toe.

Doe nu de gelatineblaadjes 1 voor 1 een in een schaaltje met koud water en laat ze een minuut of 5 weken.

Zet het steelpannetje op een laag vuur en verwarm het fruitsap. Als het warm is voeg dan 1 voor 1 de gelatineblaadjes toe en roer ze door het fruitsap heen. Zorg ervoor dat de gelatineblaadjes helemaal zijn opgelost.

Laat vervolgens het fruitsap met de opgeloste gelatine tot ongeveer kamertemperatuur afkoelen.

Nu is de magere kwark aan de beurt. Pak een beslagkom en doe hier 775 gram magere kwark in. Voeg hier ook de 75 gram honing aan toe. Klop met een garde of handmixer het geheel door elkaar. Als laatste mag nu ook het fruitsap met de opgeloste gelatine door de kwark gemixt worden. Zorg ervoor dat alles mooi gemengd is.

Pak nu de springvorm uit de koelkast en giet op de noten/dadel bodem het magere kwark mengsel. Pak een spatel of lepel om de kwark mooi gelijkmatig te verdelen.

Zet de springvorm voor minimaal 3 uur terug in de koelkast. Ik maak de taart één dag van te voren en laat hem een nacht in de koelkast staan.

Garnering.

Garneer de taart met zomerfruit. Ik heb verse aardbeien en verse bramen gebruikt om te garneren. Ook heb ik een klein gelatinelaagje op basis van aardbeienjam gemaakt zodat het fruit net wat mooier op de taart blijft liggen en dat het fruit mooi gaat glimmen.

Hoe maak je een gelatinelaagje voor over het fruit heen?

Gebruik voor het maken van een gelatinelaagje 2 flinke eetlepels aardbeienjam, minimaal 3 blaadjes gelatine en wat citroensap.

Leg eerst weer de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water.

Verwarm de aardbeienjam en het citroensap in een klein steelpannetje, voeg vervolgens de blaadjes gelatine toe. Roer alles door elkaar totdat de gelatine is opgelost.

Haal het pannetje van het vuur en schep met een lepel of met een kwastje het mengsel over de taart heen en zorg ervoor dat je het fruit insmeert zodat het gaat glimmen.

Zet de taart minimaal één uur in de koelkast voordat je hem serveert.

Enjoy!

Liefs Janneke
Gewichtsconsulente / (Sport)Voedingsadviseur

Geef een reactie